Povodom današnjeg Svjetskog dana zdravlja ispred Zorin doma su se od 9 do 12 sati za građanstvo provodile akcije mjerenje tlaka, šećera u krvi, tjelesne težine, upriličena je prezentacija fizikalnih vježbi i oživljavanja osoba, kao i savjetovališni rad liječnika epidemiologa, te podjela različitog promotivnog materijala vezanog za zdravlje i javno zdravstvo.

-Glavni cilj ovih aktivnosti je probuditi svijest svim našim stanovnicima o tome da je zdravlje najbitnije u našim životima i da moramo preventivno voditi brigu o njemu kako bi posljedice bile što manje, odnosno kako bismo ih prevenirali, izjavila je Hajsan Dolinar. Naglasila je kako je ove godine u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja naglasak na okolišu.

-Sve više ljudi, njih 90 posto udiše nezdrav i nečist zrak, voda je sve zagađenija, pa ako čuvamo naše prirodne resurse, sačuvat ćemo se također i od zaraznih bolesti. Sve je to jedno s drugim povezano. Dakle, želimo skrenuti pažnju ljudima na zdravlje, ali i na očuvanje okoliša, poručila je zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

Dodala je i kako županijske ustanove obilježavaju doslovno svaki značajan svjetski dan određenim predavanjima. Tako i u Dugoj Resi u bolnici danas imaju predavanje na temu prevencije karcinoma debelog crijeva i dojke.

Konstantno kroz različite akcije i aktivnosti pozivamo ljude na osvješćivanje i prevenciju zdravlja, poručila je Hajsan Dolinar.

Obilježavanje ovog datuma organizira županijski Upravni odjel za hrvatske branitelje i zdravstvo zajedno s Domom zdravlja Karlovac, Zavodom za javno zdravstvo, Zavodom za hitnu medicinu Karlovačke županije i Ustanovom za zdravstvenu njegu u kući Karlovačke županije, uz medijsko pokroviteljstvo Hrvatskog radio Karlovca.

Izvor teksta i slika: Karlovački

Skip to content