Održavanje osobne higijene nepokretnih ili polupokretnih bolesnika

Naziv postupka: Održavanje osobne higijene nepokretnog bolesnika

Definicija postupka: Održavanje osobne higijene nepokretnog bolesnika podrazumijeva održavanje čistoće kože i sluznica bolesnika te njegove kose, zubi i nokata.

Svrha postupka: 

  • održavanje čistoće i integriteta kože, sluznice i kose
  • održavanje urednosti noktiju
  • održavanje higijene usne šupljine i zubala
  • uklanjanje neugodnog mirisa
  • osiguravanje udobnosti, dobreg općeg osjećanja i samopoštovanja

Osnovna obilježlja postupka:

Održavanje osobne higijene nepokretnih bolesnika provodi se svakodnevno (čišćenje zubala i usne šupljine, pranje do pojasa, pranje genitalija, češljanje, promjena pelene, promjena odjeće, održavanje kreveta čistim, namještanje bolesnika u položaj koji mu najviše odgovara), tjedno (kupanje u kadi ili u krevetu, pranje kose, rezanje nokata).

Nadalje, provodi se u određeno vrijeme i na isti način. Provođenje postupka potrebno je što je više moguće prilagoditi bolesniku i njegovim navikama. Neke je postupke potrebno provoditi jednom na dan, a neke više puta u danu.

Kupanjem bolesnika unapređuje se zdravlje, postiže osjećaj udobnosti te se pravodobno uočavaju i sprečavaju moguće neželjene komplikacije koje mogu nastati zbog bolesnikova stanja. Tijekom kupanja medicinske sestre / tehničari uspostavljaju primjerenu komunikaciju i odnos povjerenja s bolesnikom.

Ako zdravstvenu njegu obavlja samo jedna medicinska sestra / tehničar, pomaže joj/mu netko od članova obitelji, odnosno osoba koja se brine o bolesniku u skladu s uputama koje joj medicinska sestra / tehničar tijekom izvođenja postupka usmeno daje.

     

    Skip to content